Gebruikerstip 39 (december 2004)


PC onderhoud deel 2

Deel 1 van deze tip ging over het onderhoud van de hardware waaruit uw pc bestaat. Het belangrijkste deel hiervan betreft stofvrij maken en houden van de onderdelen, omdat stof zowel isolerende als geleidende kwaliteiten heeft, waardoor het hitte vasthoudt op de verkeerde plekken en stroom kan geleiden tussen punten op een print waartussen geen stroom dient te lopen. In deel 2 wordt de softwarematige kant van uw pc bekeken. Softwarematige "vervuiling" kan bestaan uit oude tijdelijke bestanden, programma's die u ge-deinstalleerd heeft, maar die niet geheel van uw harde schijf verwijderd zijn, spyware, adware, spam, backdoors (software die derden zonder dat u het weet toegang geeft tot uw pc) enz.
In principe gaat dit deel over onderhoud van een pc die Windows heeft als besturingssysteem, er zullen enkele punten zijn die ook opgaan voor andere besturingssystemen, maar de meeste van de hier genoemde problemen bestaan eigenlijk alleen onder Windows.

Allereerst het verwijderen van oude, tijdelijke bestanden: Afhankelijk van uw Windows versie, kunnen er op verschillende plekken oude tijdelijke bestanden staan. De Windows (sub)mappen "c:\windows\temp", "c:\winnt\temp" en "c:\temp".
Daarnaast zijn de tijdelijke mappen die per gebruiker, gekoppeld aan het gebruikersprofiel, gebruikt worden een bekende plek: "c:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Local Settings\Temp". In principe kunt u alle bestanden die u in deze mappen tegenkomt weggooien.
Een tweede locatieset die bekend staat om het verzamelen van oude bestanden, zijn de tijdelijke map en de cookies map van Internet Explorer: "c:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Local Settings\Temporary Internet Files" en "c:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Cookies". Controleert u tenslotte ook of de mappen waarin programma's stonden die u via het "configuratiescherm" ("control panel") "software" ("Add/remove software") verwijderd heeft. De kans is groot dat de map waarin het betreffende programma stond, nog steeds bestaat. Soms staan hierin nog configuratiegegevens voor dat programma, maar in vrijwel alle gevallen kunt u deze map zonder problemen verwijderen.
Voor andere systemen, als MacOSX of Linux, is er van een verwijderd programma vaak nog wel een configuratie te vinden in de thuismap van de gebruiker. Vaak heet deze map ".<programmanaam>". Als u een programma niet meer gaat gebruiken, kunt u dit gewoon verwijderen. In de map "/etc" zijn vaak ook oude configuratiebestanden te vinden. Punt is echter dat deze bestanden extreem klein zijn (meestal minder dan enkele kilobytes), en dat ze, bij een volgende upgrade van een pakket, vanzelf overschreven worden. Bestanden in de "/tmp" en de "thuismap/tmp" worden meestal al bij een herstart geleegd, dus ook dat hoeft de gebruiker niet te doen.

Om het probleem van virussen de baas te kunnen, moet u uw systeem beschermen met een anti-virus pakket. Er zijn zeer veel anti-virus pakketten beschikbaar, maar de kwaliteit van de meesten is twijfelachtig. Voor de prijs (gratis) zijn er twee pakketten die wel vrij goed zijn: AVG van grisoft, dat gratis is voor thuisgebruikers, en ClamAV dat een Open Source pakket is. Nadeel van het tweede pakket is dat het niet automatisch alle bestanden scant, u dient de opdracht hiertoe dus handmatig te geven. Het voordeel van deze werkwijze is echter wel dat het pakket uw pc veel minder vertraagt dan alle andere anti-virus pakketten. Voor alle pakketten geldt: zorg ervoor dat u het virus-databestand regelmatig bijwerkt naar de nieuwste versie. Wanneer u dit niet doet, heeft u niets aan uw anti-virus pakket. Zorgt u er ook voor dat u minimaal eens per week (of, als u veel vertrouwen in uw eigen pc-gebruik heeft, eens per 2 weken) een handmatige scan op uw complete systeem uitvoert.
Gebruikers van andere besturingssystemen hoeven zich niet bezig te houden met virus-problematiek. Op andere dan Windows systemen, komen deze problemen niet voor.

Zorgt u er voor dat u, vooral wanneer u een kabel of ADSL verbinding heeft, ook een firewall gebruikt! Firewalls zijn er in vele soorten en maten. U kunt een firewall software-pakket kopen, maar de gratis varianten die beschikbaar zijn, zijn net zo goed, of zelfs beter. De bekendste firewall is Zone Alarm, maar ook firewalls als Sygate personal firewall of Softperfect Personal Firewall. Op: de firewall pagina van tucows, vindt u er nog veel meer.
Het is mogelijk dat u op een gegeven moment internet niet meer op kunt, dan heeft u waarschijnlijk uw firewall te ver dicht gezet. Reset in zo'n dan de firewall, en begin opnieuw met aangeven welke poorten dicht en open moeten. Een firewall is echt van groot belang. Zonder een firewall is uw pc een eenvoudig doelwit voor crackers, virussen en Backdoors.
Op andere systemen dient u ook een firewall in te schakelen. Voor MacOSX zijn deze ook vrijelijk beschikbaar op tucows, en Linux heeft met iptables een "ingebakken" firewall in het systeem. Frontends hiervoor zijn, onder andere hier te vinden.

En dan is er nog de spyware... Dit is vervelende software die, zonder dat u het weet informatie over u, uw verbinding pc, uw pc gebruik doorgeeft aan de maker van de spyware. Daarnaast is spyware vervelend, omdat het bijna niet te verwijderen is. Wanneer u een spyware programma op uw pc heeft staan, zoals Gator, dan kunt u dat wel via de software installatie/de-installatie procedure verwijderen, maar de spyware is dan niet van uw systeem!
Het probleem van spyware is zo groot, dat er een hele serie programma's is ontwikkeld om het op te sporen en te verwijderen. De bekendste hiervan is ongetwijfeld AdAware. Maar voor het verwijderen van spyware zijn nog veel meer programma's beschikbaar, zoals u hier op de zoekopdracht "spyware" bij Tucows kunt zien.
Voor deze programma's geldt, in meerdere mate nog dan voor anti-virus pakketten, dat een pakket lang niet alle spyware kan detecteren. Wilt u uw systeem vrij houden van spyware, dan dient u dus meer dan een anti-spyware pakket te gebruiken.
Voor gebruikers van andere besturingssystemen is dit probleem niet zo groot. Wanneer u goed oplet wat u aanklikt, dan heeft u in principe geen problemen met spyware.

Tenslotte nog enkele opmerkingen die de risco's op beschading van uw systeem kunnen beperken:


Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u terecht op ons e-mail adres.



home