Gebruikerstip 34 (januari 2004)


Beamers

Beamers zijn vooral bekend vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs. Daar werd de beamer allereerst ingezet als vervanger voor de overheadprojector. Het grote voordeel van de beamer boven de overheadprojector is dat hij veel flexibeler is, en niet van de gebruiker vraagt dat deze voor iedere presentatie die een klein beetje anders is, nieuwe, dure sheets hoeft te maken.

Tegenwoordig is de beamer gemeengoed in bedrijven en onderwijsinstellingen. Het is zelfs zover dat fabrikanten beamers aanbieden voor thuisgebruik, bijvoorbeeld als thuisbioscoop. Dit kan interessant zijn, aangezien een beamer goedkoper is dan een groot tft scherm of een plasmascherm. Bovendien is het apparaat kleiner en handzamer dan z'n alternatieven. Een groot nadeel van de beamer is wel dat ze relatief kort met de lampen die erin zitten omgaan. Bovendien zijn deze lampen extreem duur. Gemiddeld doen beamers ongeveer 2000 à 3000 branduur met een lamp. Een nieuwe lamp kost ongeveer 400 à 500 Euro, dus wanneer u veel gebruik maakt van een beamer, zullen de kosten ervan niet in de aanschafprijs zitten, maar vooral in het aantal lampen dat u ervoor moet kopen. Dat deze lampen zo duur zijn is niet alleen doordat fabrikanten een monopolie hebben op lampen voor hun beamers, maar ook doordat de lampen zelf vrij kostbaar zijn om te produceren. Deze lampen dienen het daglicht zo goed mogelijk te benaderen, zowel in helderheid als kleursamenstelling. Alleen zo is heldere en duidelijke projectie haalbaar. Om dit te bereiken, dienen de lampen zeer helder te zijn, en daarnaast nog steeds compact. De enige lampen die zowel compact als helder en sterk zijn, zijn halogeen lampen van hoge kwaliteit, vandaar de prijs van deze lampen.

Beamers komen in verschillende maten en soorten. Het belangrijkste verschil zit hem in de manier van weergeven van het beeld.
De eenvoudigste en goedkoopste beamers maken gebruik van een doorschijnend led-display, waar de lamp doorheen straalt (zie afb. 1.). Deze methode heeft als nadeel dat, vooral wanneer het beeld groter wordt, de afbeelding snel onscherper wordt, en rafelige randen gaat vertonen. Dit komt doordat dan de randen van de leds zichtbaar worden.

directe belichting
afbeelding 1

Duurdere beamers, zowel tft als anders, maken gebruik van reflectie (zie afb. 2.). Zij stralen de lamp op een afbeelding. Het licht wordt van deze afbeelding afgebogen, en daarna geprojecteerd op het oppervlak. Voordeel van deze methode is dat de afbeelding niet doorschijnend hoeft te zijn, en dat er op deze manier ook enige "smoothing" (verzachting") van randen kan worden toegepast.

indirecte belichting
afbeelding 2

Enkele jaren geleden was ook de lichtopbrengst een belangrijke factor. Tegenwoordig is dat eigenlijk geen probleem meer. Wanneer u de beamer niet in de volle zon gebruikt, is er eigenlijk niet een model dat niet voldoende lichtopbrengst heeft. Wat al snel belangrijker is, is de kleurintensiteit, en de levensduur van de lamp.

Ook het formaat dat u koop heeft invloed op de prijs: gemiddeld genomen zijn kleinere beamers duurder, en grotere in verhouding iets goedkoper. Maar ook speelt de constructie vaak een rol.

En tenslotte het gebruik: Wanneer u een beamer gebruikt, geef het apparaat dan na gebruik de kans om af te koelen, en wanneer het een draagbare beamer is, betekent dat dat u hem niet meteen in de tas moet stoppen na een presentatie. Dit komt de levensduur van de lamp ten goede, en verkleint de kans op beschadigingen aan de interne mechanismen van de beamer door oververhitting.

Wilt u meer weten over beamers, of er een aanschaffen? Stuur ons dan een e-mail.



home