Gebruikerstip 32 (November 2003)


Draadloze netwerken

Om computers met elkaar te verbinden kunt u ze natuurlijk verbinden met netwerkkabels. Een andere optie is via het electricteitsnet, dit werkt mits de machines op dezelfde groep (=stop) zitten. Maar u kunt natuurlijk ook een draadloos netwerk aanleggen.

Draadloze netwerken, ook wel bekend als "wlan", "WiFi", of "wireless" komen op dit moment in 3 smaken: 802.11b, 802.11g en 802.11a. Zowel 802.11b als 802.11g werken via de 2,5Ghz. bandbreedte, waarbij 802.11b een maximale snelheid haalt van 11 Mb/s en 802.11g haalt een maximale snelheid van 54Mb/s. 802.11a werkt via de 5Ghz. bandbreedte en haalt op dit moment een maximale snelheid van 54 Mb/s. De reikwijdte van de 802.11a apparaten is wel een stuk minder dan die van de 802.11b en 802.11g, ongeveer de helft. Het zou tevens mogelijk moeten zijn om draadloze netwerken van het type 802.11b en 802.11g door elkaar te gebruiken (de zogenaamde "mixed mode"). Uit onze tests en na navraag bij Broadcom bleek echter dat dit domweg (nog) niet werkt. Wanneer u beide typen door elkaar wilt gebruiken, dan zal u uw gehele draadloze netwerk op een snelheid van 11 Mb/s in moeten stellen (de zogenaamde "B-mode").

Wat betreft reikwijdte van draadloze netwerken zijn er trouwens nog enkele dingen waar u op moet letten: dikke muren, maar vooral ook muren met veel metaal erin (zoals gewapend beton) beperken de reikwijdte van draadloze netwerken heel effectief. Om dit probleem te omzeilen kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van richtantennes wanneer u een zichtlijn tussen de antennes hebt of van een kabel tussen 2 draadloze access points.

Draadloze netwerken zijn per definitie onveilig!!! U kunt u draadloze netwerk wel beveiligen via de ingebouwde WEP-encryptie (die naar keuze kan worden ingesteld van licht beveiligd (40-bits encryptie), tot zwaar beveiligd (128-bits encryptie) of, wanneer u dat wilt, geheel onbeveiligd), maar om de beveiliging echt veilig te maken, zult u iedere verbinding over een draadloos netwerk ook in een zogenaamde VPN-tunnel moeten vangen. De WEP-encryptie is namelijk relatief eenvoudig te kraken met programma's als airsnort. U kunt er dus het beste van uitgaan dat draadloze netwerken niet veilig zijn en er dus nooit gevoelige informatie over versturen. Voor bijvoorbeeld het aanbieden van internet toegang aan anderen is een draadloos netwerk echter zeer geschikt.

De snelheid waarmee data over een draadloze verbinding verzonden kan worden ligt echter niet zo hoog als de cijfers doen vermoeden. Allereerst Gaat het hier om Megabits en niet MegaBytes. Aangezien 8 bits 1 byte vormen, gaat het hier dus, bij een 802.11b netwerk om een doorvoersnelheid (onder optimale omstandigheden) van 11/8 = 1,375 MB/s. Daarnaast moet u rekening houden met overhead: Er worden, naast uw data, ook correctie en controlegegevens over de verbinding gestuurd om ervoor te zorgen dat uw data niet beschadigd raakt tijdens verzending. Hiervoor geldt ook: hoe sneller de verbinding, hoe hoger de overhead en daarnaast kost ook encriptie bandbreedte. De snelheid die u dus absoluut uit een 802.11b verbinding haalt, zal op ongeveer 0,5 MB/s liggen. Het moge duidelijk zijn dat netwerken over kabels nog steeds vele malen sneller zijn.

Wanneer u eenvoudig draadloze netwerken wilt kunnen opsporen voor bijvoorbeeld internettoegang, dan is Kismet het ideale gereedschap. Kismet kan netwerken vinden, en daarbij meteen de voor de gebruiker belangrijkste gegevens doorgeven. Helaas is dit programma voor zover wij weten echter niet beschikbaar voor Windows. Voor Windows komt het programma Assis in aanmerking.

Voor Linux/Unix gebruikers is er hoop op het gebied van 802.11g netwerken: Linuxant heeft een driver-laag ontwikkeld waarmee de Windows drivers voor kaarten met een Broadcom chip, ook werken onder Linux. Dit is welliswaar geen echte oplossing, maar op deze manier zijn deze kaarten ook onder Linux in ieder geval te gebruiken.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Stuur ons dan een e-mail.



home