Gebruikerstip 17 (Juni 2002)


Hulp vinden

Als u een probleem heeft met uw computer, zijn er meerdere manieren om hier iets aan te doen. Allereerst kunt u natuurlijk een viend of bekende die meer ervaring met computers heeft, vragen om er eens naar te kijken voor u. U kunt ook een professional inhuren, maar u kunt ook zelf proberen uw probleem op te lossen. Voorwaarde bij de laatste mogelijkheid is natuurlijk wel dat u dat ook daadwerkelijk wilt, aangezien het soms een vrij tijdrovende klus kan zijn om een probleem op te lossen. Computer problemen zijn vooral tijdrovend omdat u eerst moet uitzoeken waar u uw probleem kan voorleggen of terugvinden. Deze tip is een korte gids voor het oplossingsgericht op internet zoeken naar hulp bij bepaalde problemen.
Allereerst is het verstandig om enig idee te krijgen of u te maken hebt met een hard- of software probleem. Dit is vaak een heel lastig karwei, omdat het niet eenvoudig is om de twee zo direct van elkaar te scheiden, meestal worden problemen juist veroorzaakt doordat de hard- en software in combinatie niet correct werken, terwijl andere combinaties helemaal geen problemen geven. Enkele aanwijzingen op dit vlak zijn meestal wel te vinden in de systeem log bestanden (de event viewer in Windows en de systeemlogs (en ?dmesg?) in Linux.
Echter als u er maar niet uitkomt of u te maken heeft met een hard- of software probleem, dan biedt in het geval dat u een Microsoft besturingssysteem heeft, de website www.microsoft.com vaak uitkomst. Vanaf hier kunt u zoeken op uw besturingssysteem en daarvan de meest voorkomende problemen en conflicten bekijken. Ook zijn hier vaak oplossingen, patches ( =reparaties aan bestaande programma's) en drivers te vinden.
Wanneer u een Apple computer heeft, met Apple OS (8,9 OS X), kunt u het beste beginnen op de Apple website, www.apple.com hier vindt u vaak al wat u nodig hebt.
Voor beide bovenstaande besturingssystemen geldt echter dat er ook sites bestaan die worden onderhouden door liefhebbers (en eigenaren) van de respectievelijke besturingssystemen, en ook daar is vaak een boel nuttige informatie te vinden. Aangezien er vrij veel van dit soort websites bestaan, zal ik dezen hier niet noemen, maar u kunt ze meestal wel vinden door een vraag in te geven in een zoekmachine, zoals bijvoorbeeld: "Apple+OSX+videokaart" in de zoekbalk van Google.
Voor Linux gebruikers is het verhaal echter iets uitgebreider, aangezien Linux geen bedrijf is, is er dus in principe ook geen centrale locatie waar u alle antwoorden op alle vragen over het besturingssysteem kunt vinden, www.linux.org is echter een goede poging om allerlei links over dit besturingssysteem bij elkaar te brengen. Bij Linux moet u zich van te voren goed afvragen wat u weten wilt, aangezien er over ieder onderwerp wel een website is. Als u bijvoorbeeld wilt weten hoe u Samba zo instelt dat u kunt inloggen op een Windows domein, dan is de site van de ontwikkelaars van het programma, www.samba.org, een goed uitgangspunt, maar u kunt ook "samba" (of zelfs "samba+domain") ingeven als zoekterm in een zoekmachine, dan vindt u zeker meer pagina's over dit onderwerp. Wilt u echter iets eenvoudigers weten, bijvoorbeeld hoe u uw notebook onder Linux zo instelt dat hij minder stroom gebruikt, of hoe u dat verwijderde bestand toch nog terug kunt halen, dan zijn de "Howto's" iets voor u. Deze "Howto's" worden bij veel distributies meegeleverd, maar u kunt de nieuwste versies ook altijd vinden op The Linux Documentation Project.
Verder is het handig om te weten dat vrijwel alle Linux programma's geleverd worden met een "hulp-functie" die te activeren is door bijvoorbeeld het commando "commando -?" of "commando --help" in te typen. Bovendien zijn er nog de zogenaamde "man-pages", dit is een Linux functie die meer uitleg geeft over een commando door bijvoorbeeld "man commando" in te geven, de "info-pages" werken op dezelfde manier. En tenslotte wordt er bij de meeste programma's in de directory "/usr/share/doc" documentatie bijgeleverd.
Voor Algemene Linux vragen zijn er natuurlijk ook altijd de fora en de irc kanalen waarop u met vragen terecht kunt (ook dezen zijn te vinden via zoekmachines en de verschillende Linux websites). En tenslotte is Mandrake gestart met een nieuw initiatief: MandrakeExpert. Dit is een website waarop u uw vragen over Linux (Liefst Mandrake natuurlijk, dat vergroot ook uw kans op antwoord) kunt stellen aan mensen die al langer gebruik maken van Linux.
Wanneer u te maken heeft met een hardware probleem, dan kunt u het beste beginnen met zoeken op de website van de fabrikant van uw hardware, daar zijn vaak al de oplossingen voor de meest voorkomende problemen te vinden en daar kunt u ook de nieuwste drivers (en soms BIOS-sen) vinden. Er bestaan echter ook algemenere hardware sites die zich bezighouden met een bepaald onderdeel. Een goed voorbeeld hiervan is AthlonMB. Op deze website vindt u alles over Moederborden voor de AMD x86 processor. Bovendien zijn er fora waarop u in contact kunt komen met andere gebruikers van uw moederbord type.
En tenslotte de software problemen. Er is in feite maar een plaats waar u met uw software problemen terecht kunt, en dat is de website (of de support) van de betreffende fabrikant. Zij zijn namelijk degenen die verantwoordelijk zijn voor hun software en ook degenen die het meeste weten over de werking ervan.
Voor zover dit globale overzicht met mogelijke locaties om te zoeken naar oplossingen voor uw probleem. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze links pagina, daar worden de websites van enkele hard- en software fabrikanten en enkele andere websites al direct aangegeven.
Mocht u nog vragen hebben over dit of andere onderwerpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!



home